Diet: Nak Masak Dulu? Atau Makan
Mentah-Mentah Yang Lagi Sihat? Mana Satu Yang Elok?? |
Biarpun anda berdiet sempurna sekalipun, adakah anda yakin bahawa anda fikir
dapat semua nutrien yang anda nak dari makanan semata?
Inilah persoalan terbesar yang buatkan diri saya jadi berkobar-kobar rasa nak kongsi
info yang saya baca melalui fb ask the scientists usana itu kpd kawan-kawan saya di sini.
Bagaimana makanan yang dibeku, dimasak, dikering dan makanan yang dipanas semula
itu boleh beri kesan kpd isi kandungan nutrien? Macam mana pula dgn makanan yg
digril? Perlukah anda masak dulu sayuran, atau terus makan mentah-mentah?
Jarang sekali kita bincang, sebenarnya banyak daripada nutrien yang
kita makan dari makanan itu sebenarnya bergantung kepada bermacam-macam cara
juga, contohnya, bergantung kepada cara kita menyimpan makanan itu sendiri, cara kita
memproses
makanan, cara kita menyediakannya atau bergantung juga pada cara kita masak makanan
tersebut.
Anda perlu tahu sebenarnya, ada juga yang
menganggap tentang teori makanan yang dikering atau makanan-makanan
segar yang tak dimasak itu mungkin menyihatkan. Tapi, ada sudut
pandang yang perlu juga anda sedar dan tahu sebaliknya, bahkan ada
jenis pelan diet anda itu, jika anda anggap sebegitu, terdapat
status pada zat untuk pelan diet anda itu sebenarnya anda bakal hilang
sehingga 80% isi sebenar sukatan vitamin C
yang ada dalam buah-buahan, bilamana anda cuba guna teknik buah yang dikeringkan.
Tapi, ada juga pengecualiannya. Sebenarnya, dengan cara memasak makanan pun,
boleh tingkatkan biowujud(bioavailability) carotenoid yang ada dlm makanan yg kita masak juga. Antaranya seperti lobak,
sayur bayam, cendawan, asparagus, kubis, lada hitam, serta banyak juga sayuran
lain, sebenarnya akan bekalkan lebih banyak nutrien seperti nutrien carotenoids
dengan nutrien asid ferulic yang cukup penting untuk badan, semuanya sangat
berguna sekali bila dimasak berbanding dengan kita makan mentah-mentah. Maknanya,
ada betul jugalah kalau kita masak makanan yang ingin kita makan itu memang akan menghilangkan zat vitamin C serta
polyphenol di dalamnya.
Salah satu carotenoid penting, iaitu lycopene, juga lebih biowujud bila sumber
makanannya itu kita masak atau diproses terlebih dahulu. Contohnya perasa tomato
yang sudah diproses sebenarnya lebih banyak zat lycopene berguna berbanding buah
tomato mentah sendiri. Bahkan, sungguhpun brokoli boleh bekalkan beberapa bentuk
nutrien yang sihat bila ia dimasak, perlu tahu sebaliknya di dalam brokoli pun
terdapat bahagian-bahagian yang lebih menyihatkan walaupun kita ambilnya & makan
mentah-mentah begitu saja.
Jadi maknanya, tak ada satupun cara terbaik samada nak kena sediakan, simpan,
proses, maupun masak makanan anda. Sebetulnya, kita mesti ambil kisah bahawa
kepelbagaian dan seimbang itulah yang paling dahulu. Di sini ada sikit panduan
untuk anda ambil pedoman ketika anda di rumah - iaitu cara terbaik untuk anda
dapatkan faedah maksimum ialah dengan cara makan buah-buahan dan sayur-sayuran
dari cadangan yang berbagai jenis, tanpa mengira berapa macam jenis cara ia
disediakan. Makin lazat dan kreatif cara anda sediakannya, makin keraplah
kecenderungan anda untuk menyukai makanan-makanan seperti ini agar ia boleh
diambil makan.(maksudnya, ambil kira penyediaan buah-buahan atau sayur-sayuran
yg boleh disesuaikan dgn makanan2 lain mengikut keselesaan peribadi masing2,
tanpa perlu straight forward atau rigid).
Biasanya, kita akan terbaca artikel atau jurnal kesihatan yang menyentuh tentang
nutrisi adalah bersumberkan makanan-makanan mentah sahaja, tapi di sini ada satu
halaman muka surat yang cukup informatif mendedahkan tentang Kesan Nutrisi Hasil
Dari Makanan Yang Diproses. Saya pasti ingin kongsikan sumber maklumat ini kpd
anda. Anda boleh baca sumber yg saya sebut tadi di sini: http://nutritiondata.self.com/topics/processing
Di sini sy selit lagi maklumat tambahan: https://www.scientificamerican.com/article/raw-veggies-are-healthier/
Selepas baca maklumat di atas, ternyata diet itu tak semestinya lengkap hanya
dari sumber mentah semata, tak juga dari sumber dimasak & diproses juga. Namun,
ia meliputi banyak sudut pendekatan yg berbagai-bagai cara.
Tapi di usana, dari sudut penjagaan kesihatan, kita diasuh dan dididik lebih
awal oleh saintis bahawa kepelbagaian & keseimbangan adalah segala-galanya. Cuma,
apakah bentuk kepelbagaian & bentuk keseimbangan yang cuba usana maksudkan itu?
Apa yg menyebabkan ramai pengguna usana, libatkan diri hingga usana itu
diaplikasikan sebagai nutrisi personal buat isi rumah utk sepanjang bulan?
Kenapa usana sehingga ke hari ini, ribuan atlet elit makin bertambah mengambil
suplemen ini sebagai suplemen yg tidak diragui kesan doping dan kesan sampingan
lain?
Usana amat pentingkan kepelbagaian & keseimbangan utk penjagaan kesihatan yg
lebih menyeluruh & lama. Sejak awal anda bersama saya hinggalah bila-bilapun, 4
neraca keseimbangan ini perlu anda ingat serta hadamkannya betul-betul:
- Keseimbangan dari sudut amalan diet & cara makan. Iaitu mestilah seimbang
dalam mengamalkan diet di rumah atau di mana-mana sekalipun.
- Keseimbangan dari sudut amalan senaman & sukan. Anda mesti wujudkan disiplin
ini sebagai salah satu dari jadual program kesihatan anda tak kiralah sesibuk
mana sekalipun tahap urusan kerja anda setiap hari, selitkan juga masa anda
untuknya ya!
- Keseimbangan dari sudut waktu bekerja dengan waktu rehat supaya boleh wujud
keadaan bertenang, rehat, serta menjauhi unsur-unsur tekanan & beban. Jika
disiplin ini tidak dibendung, neraca sihat anda akan terganggu dan anda akan
berkompromi dgn 3 neraca sihat yg lain pula. Berhati-hati ya! Tempang salah satu, 4
neraca sihat anda turut senget sebelah nanti.
- Akhir sekali, keseimbangan dari sudut amalan suplemen tambahan yang betul dan
selamat. Neraca inilah yg paling sukar sekali nak diseimbangkan & paling sukar
utk diterima oleh ramai juga di kalangan kita. Kadang-kadang, poin ini biasanya
lebih rumit sikit dan kurang mendapat perhatian yang lebih dipersetujui secara
prisis oleh sebahagian pihak yang datang dari latar belakang bidang perubatan
itu sendiri, tak terkecuali, mungkin dari pihak yang mungkin ada pengaruh dlm
industri penjagaan kesihatan juga.
Melalui pensejarahan, industri suplemen atau industri penjagaan kesihatan,
secara umumnya dimomok dgn keindahan 'fab ads' atau kecoh-kecoh ayat pemasaran
hype (hype marketing) yang pd dasarnya tidak melebihi keuntungan & faedah
kembali kpd penggunanya untuk jangka masa yang panjang. Sebaliknya, solusi hanya
untuk jangka pendek saja atau mungkin sekadar iklan sampingan semata. Walaupun
harus akur, krn ada juga solusi utk jangka pendek, industri ini dikira bernasib
baik krn ia boleh wujud hingga ke hari ini. Sekurangnya, ada juga idea solusinya
walaupun utk jangka masa pendek saja. Tapi, bagaimana dgn syarikat yg
menghasilkan produk hanya sekadar melepaskan batuk di tangga shj? Jika kita
ingin ambil inisiatif scara positif, mungkin mereka ini hadapi masalah dari
sudut kuasa pembangunan r&d syarikatnya yg lemah atau terbatas.
Kekangan kuasa R&D syarikat, kekangan kuasa industri tanaman secara komersial,
kedua-duanya ini adalah antara faktor yang main peranan besar dlm corak
perkembangan industri kesihatan secara umumnya.
Anda mungkin tahu tentang pasar adalah tempat anda membeli sayuran, buahan atau
bahan-bahan mentah untuk anda balik masak di rumah. Selain dari pasar, anda juga
sedar bahawa tanaman sayuran, buah-buahan bahkan haiwan ternakan yang anda
tinggalkan di ladang anda itu semuanya diadun dari sumber baja & dedak yang
komersial. Bahkan, anda juga mesti faham, hasil tanah tanaman yang anda pijak
sekarangpun dihujani dengan hujan-hujan yg turun dari langit, hasil dari hujan
yang bertoksin akibat pencemaran udara secara global, atau berlaku penipisan
ozon dan sebagainya. Tidakkah begitu? Inilah yg saya maksudkan tadi, kekangan
dari segi kuasa industri tanaman & komersial. Tak dapat tidak, anda pasti
termasuk di dalam kelompok ini juga.
Pada akhirnya, hasil tuaian anda itu adalah dari sumber yang sudah diubahsuai
genetik makanannya. GMO, Genetically Modified Organism, satu istilah yg mungkin
jarang diguna pakai di negara kita tapi di barat ia mungkin meluas. Ini
bermaksud, profil tanah, tanaman bahkan ternakan yg anda ada sudah mengalami
perubahan. Dari segi keputusan isi zatnya juga turut terkesan sama sekali akan
berubah. Ini belum lagi mengambil kira pengambilan makanan ringan yg secara
khususnya terkenal dgn latar belakang makanan yg tidak menyihatkan badan,
contohnya sekarang, setengah dari kita mungkin telah di 'viral' dgn satu lagi
istilah makanan baru, iaitu 'makanan hipster'.
Di penghujungnya, apa yg ingin sy sentuh ialah semua diet yg kita persiapkan ini
pasti ada kesan keputusannya tersendiri. Samada buruk atau sebaliknya itu
bergantung kpd cara kita persiapkannya. Namun, kita mungkin boleh ambil
pendekatan bahawa pilihan makanan dari sumber mentah, mungkin lebih baik
berbanding pilihan makanan-makanan masak, diproses atau makanan ringan lain.
Tapi, sebetulnya pun tidak menjamin profil isi zatnya yang sempurna juga pada
akhirnya sebagaimana saya sentuh pada tulisan saya sebelum ini. Mengambil kira
bahawa dunia industri tanaman komersil sudah lama berkembang maju ke arah
kemerosotan profil nutriennya, selayaknya kita haruslah berusaha untuk ambil
perhatian dan ambil tahu terhadap perkembangan industri penjagaan kesihatan juga.
Jadi, ambillah perhatian ini dengan betul-betul serius. Mulakanlah
dengan mempelajarinya sikit demi sikit. Sekiranya anda menjumpai
sesuatu maklumat tentang penjagaan kesihatan, timbanglah melalui
neraca keseimbangan yang pernah saya sebut di atas tadi tu.
Melalui cara ini, anda lahirkan jalan penyelesaian yang seimbang untuk
jawapan yang anda cari itu. |
|